Skip to main content

Jag kommer aldrig dö för dig

Bombastisk folkpop om uppbrott

På Lina Melanders fjärde singel “Jag kommer aldrig dö för dig” tar musiken ett språng mot än mer bombastisk folkpop. Spår från hennes tidigare verk går fortsatt att känna igen men här har hennes jordnära och folkliga uttryck fått sällskap av storslagna syntmattor. “Jag kommer aldrig dö för dig” letar sig ut från det subtila och beger sig in i ett råare landskap där vemodet får ge plats åt självständig styrka.

“Jag kommer aldrig dö för dig” handlar om att bryta upp, att ta sig loss från ett dåligt förhållande, om att stanna kvar för länge i destruktivitet men att ändå orka slå sig fri. Från ett klarsynt perspektiv sjunger Lina om att följa sin magkänsla, att våga stå på sig och att inte låta sig kvävas. Precis som föregångaren “Gå på” skickar Lina Melander ett budskap om att lämna det förgångna bakom sig för att hitta nya vägar. Hon sjunger desperat men självsäkert om att låta det förflutna tynat bort eftersom det inte längre finns plats för ältan.

Skapandeprocessen

Idén till låten kom från hennes ständiga följeslagare, låtskrivarpartner och producent Tony Naima. Inspelningen av låten påbörjades redan 2020, bland annat på Nevo Studios i Sundsvall men också hemma hos Tony i Höga Kusten. Sången lades i slutskedet av produktionen under 2021 i Göteborg. Låten hade då testats fram och tillbaka med olika ljudbilder i ett drygt år vilket slutligen landade i att många av de initiala idéerna förevigades i den slutliga versionen. 

“Det kan vara lätt att vilja rata tidiga versioner bara för att man ledsnar lite på ett sound som man har jobbat på under en längre tid, men det är ofta så att vi återkommer till det vi gjorde i början av produktionen. Vi måste testa något nytt för att inse värdet av det gamla.” – Lina Melander

Att förnya traditionen

Lina Melanders musik drar tankarna till ett klassisk svenskt, inte sällan sorgset uttryck som formats av artister som Melissa Horn, Lars Winnerbäck, Markus Krunegård och Amason. Lina återskapar, men förnyar också denna tradition genom att addera en ny lyster till ljudbilden.

“Jag kommer aldrig dö för dig” släpps 4 februari 2022 på Rexius Records.

Artwork av Tanja Berkö

Pressfoton av Tanja Berkö

Lina Melander