Skip to main content

Flyger

Flyger

Efter två EP-släpp och ett framgångsrikt framträdande på Live at Heart så introducerar Kevin Kenell oss till sitt nya sound på singeln “Flyger”, Örebro-rapparens labeldebut med Rexius Records.

Kenells karaktäristiska vokaler i kombination med en organisk instrumental presenterar, i rapparens egna ord, någonting som bara de närmaste av vänner ser. Symbolism, metaforer och stilfigurer präglar som vanligt texterna i den introspektiva rapparens verk, men denna gång är någonting annorlunda.

Från den estetik vi först hörde på “Lyfter” (2015) och “Natthimmel” (2016) så har både lyrik som arrangemang mognat, och det instrumentala och vokala interagerar på en nivå som sällan hörs inom en så rytmdriven genre som hip-hop. Kevin rappar inte över beats, det finns inga trötta hattar som lunkar på i stadig takt, inga generiska basgångar eller melodier vi hört tusen gånger innan.

“Flyger” ger oss den typen av lyricism som känns relaterbar, men så starkt personlig att man alltid känner sig som en åskådare. Denna typ av texter som tittar inåt är inte helt tidigare okänd inom svensk hip-hop, och påminner den vana lyssnaren om akter som Broder John och Academics, båda starka influenser för Kevin.

Men att titta inåt behöver inte betyda att man är blind för omvärlden, Flyger ställer flera hårda världsfrågor i relation till sin interna diskussion. Strukturen i verserna tvingar lyssnaren att inte bara lyssna på den ordagranna betydelsen, men också titta djupare.

Även om låten inte är en direkt inbjudan till hård social kritik, så är den exakt den typen av existensiella öppna frågor som gör Svensk Hip-Hop värd att lyssna på.

Flyger släpps 16:e februari på Rexius Records.

Nostalgiklädd introspektiv hip-hop i ett akustiskt ljudlandskap

February 16, 2018