Skip to main content

Alfons

Alfons

En bekväm melankoli.

Färgad av kall storstadsnostalgi presenterar Stockholmsgruppen Hotellet sin label-debut med Rexius Records. Med influenser från 90-talets band som Smashing Pumpkins i kombination med den inåtriktade Svenska rocken presenterar låtens överväldigande poesi en känsla av meningslöshet i flykten från det förflutna.

I betraktarens öra flyter “Alfons” nästan som en dikt, det är inte någon lättsam popdänga som slinker ner som en påse chips — utan ett hav av känslor i varje vers, takt och ton som tvingar lyssnaren att stanna till och känna eftersmaken. Den typen av texter som inte kan bli översatta utan att tappa sin förtrollande känsla.

Trots sitt överhängande tema av tvivel så ger “Alfons” en känsla av trygghet. Ljudlandskapet vägrar sjunka ner i långsamma moll-toner, på samma sätt ger verserna en känsla av tillhörighet — även om man inte vet om allt kommer bli okej så sitter man i samma båt.

Musiken marscherar på från första stund, men trummor som tuggar längs med rälsen in i refrängen som ett tåg i vinternatten. Stefanos Karalis vokaler är stödjs av den underliggande instrumentalen med en klang som känns som skapad för denna typen av eftertänksam musik.

Inspirerade av MTV’s musikaliska estetik under 90-talet så började Hotellet som ett projekt i ett trångt stockholmskök. Bandet skrev kontrakt med Rexius Records 2017 och under sommaren 2018 var deras instrumentala verk “Hillary Step” med i Rädda Barnen’s kampanj #minaförstaord.

Kvartetten förbrereder sig nu för släppet av “Alfons”, producerad av Alexander Asp i skivbolagets göteborgsstudio. Låten släpps som en digital singel denna hösten.

November 16, 2018